Stiftelsestilsynets tematilsyn 2021 viser så langt at mange stiftelser jobber godt med formålsrealisering. Ved å sette fokus på utvikling og formalisering av planer og strategier, kan styrene i norske stiftelser forbedre formålsrealiseringen i stiftelsene.

Tematilsynet startet i vår, og per juli 2021 har vi sett konkret på 15 stiftelser. Stiftelsene har hatt en stor bredde i formål som blant annet humanitært arbeid og arbeid for global retterferdighet, utdannelse av barn og unge, friluftsliv, medisinsk forskning og kunnskap om sykdom.

Noen har behov for veiledning

De aller fleste stiftelsene har en fremgangsmåte for formålsrealiseringen som er gjennomtenkt og diskutert i styret. Det blir lagt planer og styret vedtar utdelinger. Det kan høres enkelt ut, men det finnes flere utfordringer ved dette.

Styret må ta stilling til hvor mange utdelinger de skal ha, hvor mye de skal dele ut, til hvem og hva. Styret må også forvalte midlene og kommunisere med søker/mottaker av midlene. Sammen med habilitetsvurderinger og kontroll av hva midlene faktisk går til, er det flere ting styret må passe på.

Noen stiftelser har hatt behov for veiledning. Vi har gjennomført noen videomøter og gjennom dette lært mer om stiftelsene.

Vi ser at flere mangler nedfelte rutiner for kontroll og strategidokumenter for formålsrealisering. I lys av dette har vi kommet med noen anbefalinger til hvordan de kan jobbe mer formalisert og strukturert med formålsrealisering. Også stiftelser som ikke har vært en del av tilsynet, vil kunne ta med seg dette i sitt videre arbeid med formålsrealisering.

Dette er anbefalingene til stiftelsene

Anbefalingene til stiftelsene etter første runde i tematilsynet er i hovedsak at:

  • Stiftelsen bør formalisere sin plan eller strategi for utdelinger eller annen formålsrealisering.
  • Stiftelsen bør formalisere sine utdelinger og eventuelle vilkår i et avtaledokument med mottaker, som også sikrer kontroll og oppfølging av utdelingene.
  • Stiftelsen bør vurdere å bruke aktivitetsregnskap/regnskapsstandarden «God regnskapsskikk for ideelle organisasjoner».

Stiftelsene kan styrke arbeidet med formålsrealiseringen gjennom å dokumentere, skriftliggjøre og sette arbeidet mer i system – med andre ord profesjonalisere styrearbeidet.

Det er viktig at styret i denne diskusjonen sikrer at hele det vedtektsfestede formålet er vurdert, og at prioriteringen innenfor dette fremgår tydelig av planen. Ved å formalisere planen for formålsrealisering og å ha rutiner for kontroll, kan styret få bedre oversikt over arbeidet. Da kan man lettere fange opp utfordringer, og sikre at midlene går til formålet og at stiftelsens interesse blir satt først. En strategi eller plan for formålsrealisering må tilpasses den enkelte stiftelsen, men den bør som et minimum inneholde de mest sentrale delene ved formålsrealiseringen.

Det innebærer:

  • Budsjett, økonomisk ramme og prioriteringer innenfor formålet.
  • En beskrivelse av hvordan søknader eller prosjekter velges ut og hvordan det føres kontroll med utdelinger gjennom avtale eller annen oppfølgning eller rapportering.
  • Styret er stiftelsens øverste organ og det skal komme tydelig frem at det er styret som vedtar utdelinger.

Har styret behov for eventuell tilleggskompetanse for å fatte beste beslutninger i stiftelsens interesse, bør det også være beskrevet og tydeliggjort at styret innhenter relevant kompetanse på de områder hvor det er behov. På den måten kan arbeidet bli mer oversiktlig og gå mer smidig.

Synliggjøring av formålsrealisering

Vi opplever at det er en økt interesse for stiftelsers samfunnsbidrag. Stiftelsestilsynet får med jevne mellomrom henvendelser fra samfunn, media og andre som ønsker å vite hvor mye penger stiftelser deler ut. Dette spurte vi stiftelsene om i temaundersøkelsen som vi gjorde i 2020.

Også for stiftelsene selv vil det være en fordel å enkelt formidle hvordan en bidrar for formålet. Det kan være nyttig for de som kan motta midler, men også for samarbeidsaktører og andre. Gjennom å vurdere bruk av regnskapsstandarden «God regnskapsskikk for ideelle organisasjoner», kan styret vurdere om stiftelsen får synliggjort sine utdelinger og aktivitet i årsregnskapet på en bedre måte, og om utdelingene kan da bli lettere tilgjengelig og synlig for omverdenen.

Etter sommeren vil vi fortsette tematilsynet, ved å ta kontakt med flere stiftelser for nye tematilsyn. Når tilsynet er avsluttet vil vi lage en samlerapport slik at informasjonen og erfaringene enkelt kan deles med stiftelsene og andre interessenter.