Norske idrettsutøvere kan nå bruke en ny effektiv og moderne app til å melde fra om kampfiksing eller forsøk på å fikse resultater i sportskonkurranser. Det er NISO som tilbyr appen, mens tips og informasjon som kommer inn går direkte til Lotteritilsynets kampfiksingsenhet. Appen heter Red Button.

Red Button app

Appen er utviklet i Finland, der den har vist seg å være vellykket. Det håper vi den blir også i Norge, sier Joachim Walltin, leder i NISO som er idrettsutøvernes fagforbund. Internasjonal kampfiksing er utbredt i en del land og NISO ønsker å forebygge/bekjempe det. – Vi må ikke vere naive. Dette kan skje i Norge også.

Også Norges Idrettsforbund stiller seg bak den nye appen, som gir idrettsutøvere mulighet til å anonymt og trygt tipse om informasjon de har om kampfiksing.

Last ned

Alle utøvere som ønsker det får tilgang til appen. NISO anbefaler alle sine 1100 medlemmer å laste den ned og sender en lenke til hver enkelt på SMS/epost.

– I tillegg trenger vi hjelp fra Norges Idrettsforbund og særforbundene i den videre distribusjonen, det gjelder spesielt til utøvere på lavere nivå hvor forsøk på kampfiksing like gjerne kan forekomme, sier Walltin.

Da appen ble introdusert i Finland i 2013, lastet så å si alle profesjonelle fotballspillere i landet den ned. Allerede første sesongen appen var i bruk, fikk NISOs finske søsterorganisasjon inn tips om  forsøk på kampfiksing fra flere spillere. Bak disse forsøkene stod det internasjonale kriminelle nettverk.

Red Button app skal stoppe kampfiksingNISO ønsker å synliggjøre at idrettsutøvere i Norge i henhold til idrettens lovverk, har plikt og ansvar for å rapportere hvis de har kjennskap til forsøk på kampfiksing. Red Button (RB) er et effektivt og moderne verktøy utøvere kan benytte seg av til dette.

Lotteritilsynet har kompetanse

– I Norge er det Lotteritilsynet som har kompetanse til å forebygge og avdekke kampfiksing. Derfor er det naturlig at informasjon som kommer via appen går direkte til dem, sier Joachim Walltin.
Lignende samarbeid mellom idrettens egne organer og myndighetene, er gjennomført i Finland og Danmark. Arbeidet med å finne nye måter å rapportere om kampfiksing på, ble startet etter en stor kampfiksingsskandale i finsk fotball i 2011.

Alle som skal laste ned appen vil få et passord som skal hindre at ordningen blir misbrukt. I Finland har det ikke vært misbruk av denne ordningen.

Informasjon er avgjørende

– Vi støtter NISOs engasjement i bekjempelsen av kampfiksing gjennom Red Button. Jo mer informasjon vi får fra aktive idrettsutøvere, ledere og andre, jo større er sjansen for at vi lykkes i arbeidet vårt. Det sier seniorrådgiver Henrik Nordal, som sammen med Joachim Malterud, utgjør den nasjonale enheten som jobber med kampfiksing i Lotteritilsynet.

I tillegg til den nye appen, kan norske idrettsutøvere og andre anonymt melde fra om kampfiksing på Lotteritilsynets nettside.

Idretten har det siste året skjerpet sine egne lover for å komme kampfiksing til livs. Nå plikter alle å melde fra dersom de hører om kampfiksing, eller om de blir forsøkt vervet til slikt juks. Du risikerer også straff om du ikke samarbeider med idretten om å avdekke mulig kampfiksing, men med den nye appen blir det enklere å melde fra.

At Norsk Idrettsforbund også er på banen her og gir sin støtte til NISOs arbeid er bra og gir en tydelig signaleffekt om at det er viktig å ta standpunkt ved å si ifra. Dette er et eksempel på godt samarbeid mellom flere aktører, sier Nordal.