– Spilleavhengighet er brutalt, men det er hjelp å få
34 000 mennesker i Norge har problemer med spill. 88 000 står i risikosonen for å få det.
Spilleproblemer har alvorlige konsekvenser, både psykiske og økonomiske. Mange får enorm spillegjeld, og sliter med å få livet tilbake på rett kjøl.
Dette rammer også ektefeller, partnere, kjærester, barn og andre pårørende.
- Dersom du legger til alle rundt spilleren som også blir rammet av spilleavhengighet er det snakk om veldig mange mennesker. Vi vil vise hvor brutalt og vondt spilleavhengighet er, men at det finnes hjelp, sier Gunn Merete Paulsen, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Ansvarlige spill
Pengespill som tilbys og markedsføres i Norge skal være ansvarlige, nettopp for å beskytte sårbare spillere og familiene deres. Å sikre ansvarlige spill og forebygge spilleproblemer er et av samfunnsoppdragene til Lotteritilsynet.
I dag er det Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby onlinespill, kasinospill og odds. De har grenser for hvor mye spillerne kan tape, og hvor lenge de kan spille.
De utenlandske spillselskapene opererer ulovlig i Norge, og har ikke de samme ansvarlighetstiltakene.
- Mens Norsk Tipping kontakter spillere som er i risikosonen for å få problemer og ber dem spille mindre, gjør utenlandske spillselskap det motsatte. De kontakter spillere og ber dem spille mer, sier Paulsen.
De farligste spillene er hurtige pengespill der det er kort tid mellom innsats og belønning så forsvarsmekanismene til hjernen ikke slår inn
- De som har problemer med spill og står i risikosonen for å få det er også de som legger mest merke til bonuser, bedre odds, gratisspill og gaver i pengespillreklamer. Disse virkemidlene markedsfører de utenlandske spillselskapene i stor skala.
Det er også slik at 6 av 10 nordmenn ikke vet eller er usikre på hvem som har lov til å tilby pengespill i Norge.
- Det er ikke rart. Utenlandske pengespillselskap markedsfører spillene sine mye. Da er det viktig for oss å nå ut med kunnskap om at de utenlandske pengespillselskapene faktisk ikke har lov til å tilby og markedsføre pengespill i Norge.
FINN- annonser
I tiden fremover vil det dukke opp annonser om spilleavhengighet på Finn.no. Annonsene er ikke reelle annonser, men problemet er ekte.
Noen med diagnosen spilleavhengighet spiller bort huset eller bilen. Skyhøy spillegjeld kan føre til at familier ikke har råd til å reise på ferien de hadde planlagt.
- Mange nordmenn går til FINN.no når de skal kjøpe eller selge. Kanskje er noen av de vanlige annonsene som ligger der helt reelle, og at det er noen akkurat nå som selger boligen, hytta eller bilen på grunn av spillegjeld. Vi håper kampanjen gir noen en vekker om hvor alvorlig spilleavhengighet er, og at vi bidrar til å spre kunnskap, sier direktør Gunn Merete Paulsen.
Hjelpelinjen med nye nettsider
Hjelpelinjen for spilleavhengige er en av aktørene som skal hjelpe de som har problemer med spill eller deres pårørende. Parallelt med informasjonskampanjen kommer Hjelpelinjen.no i ny drakt.
- Målet er å på best mulig måte legge til rette for at de som trenger hjelp tar kontakt, eller finner informasjon.
Hjelpelinjen har fått chat, der spillere eller pårørende anonymt kan chatte med helsepersonellet som jobber hos Hjelpelinjen.
- Kanskje er det slik at for noen er terskelen lavere om de kan skrive om problemene, istedenfor å ringe.
Hjelpelinjen har også fått en selvtest, der man kan svare på spørsmål og få en indikasjon på om man har problemer med spill.
- Vi forteller også om mennesker som har kommet seg ut av spilleproblemene, for å vise at det går an å få hjelp og få livet tilbake. Kanskje kan det også hjelpe for noen å se at de ikke er helt alene om å ha problemer med spill.