Lotteritilsynet advarer norske lag og organisasjoner mot å inngå sponsoravtaler med ulovlige pengespillselskap. Å fronte samarbeid med aktører som i dag bevisst bryter norsk lov kan potensielt medføre brudd på pengespillregelverket.

Vi har fått spørsmål fra lag og organisasjoner som spør om det er lovlig å inngå sponsoravtaler med ulovlige pengespillselskap. I følge media har noen lag og organisasjoner alt inngått slike avtaler.

I dag har Lotteritilsynet sendt brev til Norges E-sportforbund og deres samarbeidspartnere om sponsoravtalen de har inngått.

Ulovlige pengespelselskap

Det følger av norsk lov at det er forbudt å tilby pengespel på det norske markedet uten å ha tillatelse fra norske styresmakter, og at det er forbudt å markedsføre eller formidle pengespill som ikke har en slik tillatelse. Det er dette som er grunnlaget i den norske pengespillreguleringen. Enkelte hevder at vi i Norge ikke har regulert pengespelmarkedet, men faktum er at Norge har en regulering der hensynet til å sikre at lotteri og pengespill blir tilbudt i trygge og ansvarlige former for å avgrense uheldig spilleatferd er det viktigste. Derfor er det ikke åpnet for å gi kommersielle pengespillselskap lisens. Det er bare statseide Norsk Tipping som har tillatelse til å tilby online kasinospill og oddsspill i Norge. Alle andre pengespillselskap som tilbyr nettspill i Norge trasser det norske forbudet.

Dette har flere utenlandske pengespillselskap bestridt i ulike rettslige disputter med norske styresmakter. Det er viktig at norske lag og organisasjoner kjenner til at både Lotteritilsynet og klageinstansene i flere saker har slått fast at pengespillaktivitet som er tilpasset og tilrettelagt for spillere i Norge blir omfattet av norsk lov når tilbudet er rettet mot Norge. Dette gjelder selv om tilbudet også er tilrettelagt for spillere i andre land. Den norske pengespillreguleringen har blitt vurdert og funnet i orden av en rekke domstoler, inkludert EFTA-domstolen, Oslo tingrett og Høyesterett. Da hjelper det ikke at spllselskapene har lisens fra styresmakter i andre land til å tilby pengespill, for disse vil jo bare gjelde der de er gitt. Det har ikke skjedd endringer som skulle tilsi at domstolene ville kome til en annen konklusjon i dag.

Her kan du se liste over spillselskap som operer ulovlig i Norge.

Ver obs på markedsføringsforbudet

Lotteritilsynet har sett eksempel på slike sponsoravtaler, der de ulovlige aktørene viser til at det er gjort juridiske vurderinger av avtalen og hevder at avtalen er lovlig. I slike tilfeller er det viktig at norske lag og organisasjoner forstår at disse vurderingene ikke er gjort av norske styresmakter.

Lotteritilsynet kan ikke se at det er mulig å slå fast at en slik avtale er lovlig før en har sett hvordan den fungerer i praksis. Etter vår vurdering vil dette avhenge av hvilke gjenytinger avtalen legger opp til. Norske lag og organisasjoner bør kjenne til at all aktivitet som er satt i verk for å fremme omsetningen av ulovlege pengespill vil være ulovlig markedssføring. Dette gjelder ikke bare tradisjonell reklame som finner sted fysisk i Norge. Markedsføringsforbudet rammer også aktivitet rettet mot Norge, selv om den skjer på internett eller andre plattformar. Formålet til en sponsor vil som regel vere å fremme egen omsetning, men dette er det vanskelig for norske lag og organisasjoner å hjelpe til med på lovlig vis.

Gråsone

Ytringsfriheten gjelder selvsagt, men vær klar over at vernet er svært lavt for kommersielle ytringer. Ved å inngå en sponsoravtale med et ulovlig pengespillselskap, kan de fort havne i en situasjon der de kontinuerlig vil operere i en gråsone mellom ytringsfrihet og ulovlig markedsføring.

Lotteritilsynet oppmoder norske lag og organisasjoner til å vurdere konsekvensene ved å inngå en slik avtale nøye, både ved å sette seg i en situasjon som potensielt kan medføre fare for brudd på pengespillregelverket, og ved å offentlig fronte samarbeid med aktører som bevisst bryter norsk lov ved å tilby ulovlige pengespill i Norge.

Les også: Åpent brev til Norges sjakkforbund.