Pengespillmarkedet blir stadig mer globalt, og internasjonalt arbeid blir stadig viktigere.

Vi er avhengige av å sikre at både internasjonale kollegaer og pengespillbransjen har tilstrekkelig kunnskap om den norske modellen og de verktøyene vi har for å redusere pengespillproblemer. Dette er viktig for at regelverket vårt skal ha ønsket effekt.

Internasjonal dialog og samarbeid

Vi har jevnlig dialog med myndigheter og bransjeaktører fra andre deler av verden, og vi deltar på internasjonale møter og taler på konferanser. Dialog og samarbeid med internasjonale kollegaer gjør oss bedre rustet til å beskytte pengespillmarkedet vårt, men også til å høste erfaringer fra andre markeder.

Konkurrentene til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er store, internasjonale pengespillselskap som trosser det norske forbudet aktivt og jobber med å rekruttere norske kunder. Det er i dag flere myndigheter som stiller krav om at operatører som søker lisens i deres jurisdiksjon må respektere reguleringen i andre land og holde seg ute av markeder der de ikke er ønsket. Derfor er det viktig at vi informerer disse myndighetene om deres lisensinnehavere bryter norske regler.

Det internasjonale arbeidet er også viktig fordi spillindustrien i stadig større grad blir påvirket av den teknologiske utviklingen. I tillegg blir markedet blir mer og mer globalisert.

Til stede internasjonalt

Vi deltar jevnlig i internasjonale forum og konferanser.  Ansatte i Lotteritilsynet er også aktive i organisasjonene:

  • IAGR (International Association of Gaming Regulators)
  • GREF (Gaming Regulators European Forum)
  • WLA (World Lottery Association)
  • EFC (European Foundation Centre)

I tillegg har vi god dialog med flere internasjonale kollegaer om konkrete problemstillinger som er viktige for arbeidet vårt, det siste året mellom anna med myndigheter og andre fagpersoner i Finland, Danmark, Sverige, USA og Storbritannia.

Lotteritilsynet er også representert i en faggruppe i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Faggruppen ble etablert i 2019 og arbeider med folkehelse, pengespill og pengespelproblem.

Stiftelsestilsynet deltar i internasjonalt samarbeid

European Foundation Centre er en medlemsorganisasjon for stiftelser i Europa. De jobber for stiftelser sine interesser og har et nettverk av medlemmer i over 30 land, inkludert Norge. EFC vil styrke stiftelsene gjennom erfaringsutveksling og kunnskapsdeling og øke oppmerksomheten rundt stiftelsene sine bidrag til samfunnet. Dette grenser til Stiftelsestilsynets arbeid med kunnskapsdeling og synliggjøring av stiftelsene sitt samfunnsbidrag.

I forbindelse med kartlegging av stiftelsesrettslig lovverk i Europa er Stiftelsestilsynet trukket inn som ekspert av European Foundation Centre.

Vi ser at det er økt interesse for stiftelsene sitt samfunnsbidrag både nasjonalt og internasjonalt. Vårt inntrykk er at stiftelsene  er mer opptatt av dette og ønsker å vise at de gjør en forskjell i samfunnet. Strategisk samarbeid er derfor viktig for å styrke stiftelsene og synliggjøre deres samfunnsbidrag.