Lotteritilsynet har utarbeidet en foreløpig tilsynsrapport som inneholder en vurdering av Lyoness sin virksomhet i Norge opp mot pyramidebestemmelsen i lotteriloven § 16 andre ledd. Rapporten ble sendt Lyoness 2. juni 2014 for merknader før endelig tilsynsrapport utarbeides. Den foreløpige rapporten er derfor unntatt offentlighet. Vi vil likevel utdype våre vurderinger.

Etter lotteriloven § 16 andre ledd må følgende vilkår være oppfylt for at en virksomhet skal bli å regne som et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem:

  • Det må foreligge et pyramidelignende omsetningssystem
  • Det må ytes vederlag for å delta i virksomheten
  • Det må foreligge mulighet til å oppnå inntekt fra andres deltakeravgift i virksomheten
  • Inntektene må i særlig grad skyldes verving og ikke salg av eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser

I den foreløpige tilsynsrapporten konkluderer Lotteritilsynet med at Lyoness ikke driver et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem i Norge i strid med lotteriloven § 16 andre ledd.  Konklusjonen bygger særlig på mottatt opplysninger som viser at mer enn 50 % av Lyoness sine inntekter fra virksomheten i Norge i dag kommer fra salg av varer og tjenester fra bedrifter tilknyttet Lyoness sitt handelsnettverk og ikke fra verving av medlemmer.

Lyoness har i brev av 17. juni 2014 gitt sine merknader til Lotteritilsynets foreløpige tilsynsrapport og endelig tilsynsrapport vil være offentlig og foreligge i midten av september 2014.